Οι Μούσες, στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν εννέα αρχαίες θεές. Ο Απόλλων ήταν ο αρχηγός τους.

Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησιόδου, ήταν κόρες του Δία και της Μνημοσύνης.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι οι 9 μούσες ήταν…

(Κάντε κλικ σε κάθε όνομα για να μάθετε περισσότερα)

Σαπφώ (η 10η Μούσα)

Η Σαπφώ ήταν αρχαία Ελληνίδα ποιήτρια, γεννημένη στο νησί της Λέσβου. Οι μετέπειτα Έλληνες την συμπεριέλαβαν στον κατάλογο των εννέα λυρικών ποιητών. Η γέννησή της ήταν μεταξύ 630 και 612 π.Χ., και λέγεται ότι πέθανε γύρω στο 570 π.Χ., αλλά λίγα είναι γνωστά με βεβαιότητα για τη ζωή της. Ο κύριος όγκος της ποίησής της, που ήταν γνωστός και θαυμαζόταν πολύ σε όλη την αρχαιότητα, έχει χαθεί, αλλά η απέραντη φήμη της έχει αντέξει μέσα από σωζόμενα θραύσματα.

  • Η ποίηση της Σαπφούς επικεντρώνεται στο πάθος και την αγάπη για διάφορες προσωπικότητες και για τα δύο φύλα. Η λέξη λεσβία προέρχεται από το όνομα του νησιού της γέννησής της, Λέσβος, ενώ το όνομά της είναι και η προέλευση της λέξης σαπφικό. Και οι δύο λέξεις εφαρμόστηκαν μόνο στη γυναικεία ομοφυλοφιλία από τον 19ο αιώνα. Οι αφηγητές πολλών από τα ποιήματά της μιλούν για έρωτες (άλλοτε ανταποδοτικές, άλλοτε όχι) για διάφορες γυναίκες, αλλά οι περιγραφές σωματικών πράξεων μεταξύ γυναικών είναι λίγες και υπόκεινται σε συζήτηση.

  • Το αν αυτά τα ποιήματα προορίζονται να είναι αυτοβιογραφικά δεν είναι γνωστό, αν και στο έργο της εμφανίζονται στοιχεία από άλλα μέρη της ζωής της Σαπφούς, και θα ήταν συμβατό με το ύφος της να εκφραστούν ποιητικά και αυτές οι οικείες συναντήσεις. Το homoerotica της θα πρέπει να τοποθετηθεί στο πλαίσιο του έβδομου αιώνα (π.Χ.). Τα ποιήματα του Αλκαίου και αργότερα του Πίνδαρου καταγράφουν παρόμοιους ρομαντικούς δεσμούς μεταξύ των μελών ενός δεδομένου κύκλου.